Jan Groenhart

Twee mannen te voet van Knokke naar Borkum
Voorjaar 2019 wandelden wij in drie weken langs het hele Nederlandse strand, van Cadzand via de Waddeneilanden tot aan Rottumeroog. Ruim 350 kilometer, of eigenlijk iets meer, want we plakten er nog twee eindjes aan vast: beginnen in Knokke en eindigen op Borkum, het eerste Duitse Waddeneiland. Zo wilden we ons ook rekenschap geven van het 'typisch Nederlandse' van ons strandgevoel. Strandwandelen doen we immers allemaal in Nederland. Ons strand is wijd en imposant, je kunt er ver kijken en vooruit plannen. Ons strand lijkt op ons. Die onafzienbaarheid schept ook ruimte, dat weet iedereen die aan het strand gaat uitwaaien. Ruimte voor verlangens, fantasieën en opborrelende vragen. Waar komt die liefde voor dat 'uitwaaien' eigenlijk vandaan? Hoe zit het met de uitwaaimode? En waar ligt precies het hondenuitlaatomkeerpunt?

We staarden naar onze strandgenoten, naar de horizon, naar de bewegingen van zand en schuim. Iedere ochtend waren we opgelucht als we terug waren bij de kust en die inkeping in de duinen weer zagen opduiken — die V-vorm waarvan het onderste deel zich vult met een helderblauwe streep naarmate je omhoog- ploetert door het rulle zand. De V van verwachting is dat. En van vrijheid.


- Uitverkocht -
Jan Groenhart, schilderijen en aquarelen
De kunstenaar Jan Groenhart geniet al vele jaren belangstelling, niet in het minst door zijn sfeervolle weergave van het waterrijke Noord-Hollandse landschap. In dit volledig in kleur uitgevoerde boek leren wij hem nu ook kennen als schilder van bloemen en vooral van mensen in hun werk en spel. Zijn reizen door Zuid-Amerika in 1992 en volgende jaren beïnvloedden zijn werkwijze en voegden er een meer emotionele waarde aan toe. Voor deze tweede uitgave koos Jan Groenhart als veelzeggend motto een uitspraak van museumdirecteur Willem Sandberg uit 1973: 'Zien begint met respect voor de ander, voor wat hij maakt en met de behoefte om mee te leven, zijn werk vragend te benaderen. Zien is een levenshouding - de rest is plaatjes kijken'.


Deze uitgave is niet meer te bestellen.
Noord-holland in aquarel
De aquarellen van Jan Groenhart. Als geen ander heeft hij de aparte sfeer van het weidse polderland weten te treffen. Land, water en wolken, al sinds eeuwen de elementen van de Hollandse Schilderkunst, voegde hij samen in alle denkbare variaties en in een haast onnavolgbare techniek. Jan Groenhart oogstte er terecht bewondering mee. Noordhollanders herkennen er hun land in - sterker nog: er zijn er die door deze aquarellen hun provincie op een andere en meer liefdevolle manier gingen bekijken!

In dit boek zijn ruim zeventig in kleur gedrukte afbeeldingen naar het werk van de in 1952 in Wormerveer geboren en in Oost-kollendam wonende kunstenaar bijeengebracht., als ene feest de rherkenning voor alleen die vand e stille eenvoud van ons polderlandschap houden. Rob van den Dobbelsteen schreef er een geinspireerde tekst bij over Noord-Holland en zijn bewonders.

Noord-Holland In Aquarel: Hoofdstuk 1 (PDF)